Vrtičkarski tečaj – čas je za zeleno znanje!

Zeleno znanje

za vse, ki bi radi sami obvladali svoj vrt

Ko se jeseni zaključi delo na vrtu, je čas, da se naučimo kaj novega, kar nam bo v prihodnji sezoni pomagalo, da bomo pridelali še več in pri delu na vrtu tudi uživali.

Vabimo vas na vrtičkarski tečaj, kjer boste na prijazen način lahko pridobili novo znanje, si izmenjali izkušnje in našli odgovore na vprašanja, ki so se vam zastavljala tekom letošnje sezone.

Načrtovanje zelenjavnega vrta: načela ekološkega vrtnarjenja; kako načrtujemo zasaditev zelenjavnega vrta in kaj vse moramo pri tem upoštevati ; kaj je kolobar, zakaj ga moramo upoštevati  in kako ga učinkovito prenesete  na vaš vrtiček.  Spoznajmo posamezne družine zelenjave in katere vrste spadajo vanje – pomoč pri načrtovanju kolobarja. Izris zasaditve vašega vrtička z upoštevanim kolobarjem (prva in naknadne setve). Koliko moramo posaditi na posameznega družinskega člana? Kako se prilagoditi klimatskim spremembam? Kako pridelati lastno seme? Zeliščni vrt kot dodatek zelenjavnega vrta (obisk pridelovalke zelišč).

Vzgoja zelenjavnih sadik: rastne zahteve – optimalni pogoji za kalitev in rast; setveni koledar; preverjanje kalivosti  semena; priprava na setev, priprava tople grede in kalilnikov; reciklaža – izdelava setvenih lončkov; kakšno opremo še potrebujemo za domačo setev; presajanje na prosto, kako okrepimo rastline, praktični prikaz. Na tečaju bo tudi priložnost za izmenjavo semen in sadik. V tečaj je vključen ogled kmetije v Trnovem, ki na tradicionalen način prideluje sadike zelenjave.

Gnojenje in priprava vrta za sajenje: zgodovina; je gnojenje sploh potrebno; mineralna in naravna gnojila; potrebe rastlin skozi leto; kompostiranje, priprava dobrega komposta; novi načini gnojenja; priprava vrta spomladi: prekopavanje ali ne? Kaj lahko storimo že jeseni?

 

Tečaj bo vodila Marjana Kajzer Nagode, mentorica na Učnem zelenjavnem vrtu MOL.

Na tečaju boste prejeli tudi učno gradivo in vse potrebne pripomočke za praktično delo. Prijave sprejemamo po telefonu (01)439 66 20 ali (040)580 802, vsa vprašanja pa nam lahko zastavite tudi po elektronski pošti.

 

Tečaj bo potekal v izobraževalnem centru ISA Znanje, Železna cesta 14 za Bežigradom (Župančičeva jama). V bližini je glavna avtobusna in železniška postaja ter postajališča mestnega avtobusa št. 6, 9, 3G, 6B, 11B, 12, 12D, 13, 20, 20Z, tako da smo lahko dostopni. Učilnica je v 4. nadstropju, kamor se lahko pripeljete z dvigalom.

Za vse informacije glede prijave, vsebine in poteka tečaja lahko pokličete po telefonu 01/439 66 20 ali 040 580 802, z veseljem vam bomo odgovorili na vaša vprašanja.