Google Drive

Ste že kdaj imeli toliko slik, da jih niste mogli vseh poslati preko elektronske pošte? Ste s fotoaparatom posneli obsežen film ali ga naredili s pomočjo programa Movie Maker in ga želite poslati znancem? Ali pa obširno predstavitev v programu PowerPoint? Ni šlo? Enostavno je bila priloga preobsežna.

Namen elektronske pošte je komunikacija in možnost pošiljanja manjših prilog. Dokumenti, nekaj slik, krajši filmi … Vsak poštni strežnik ima omejitev, koliko obsežno prilogo lahko pošljemo. Gmail ima omejitev 25MB. Ko dosežemo limit, nas o tem obvesti. Preko elektronske pošte se tako velikih prilog ne pošilja. Zato imamo zelo priročno oblačno storitev Google Drive.

Google Drive je spletni prostor, kateri nam je na voljo kjer koli, kadar koli. Lahko dostopamo do svojih stvari iz poljubnega računalnika ali mobilne naprave (tablica in pametni telefon). Nanj lahko prenesemo fotografije, filme, dokumente in druge datoteke, ki so za nas pomembne. S storitvijo Google Drive imamo stvari vedno pri roki. Lahko organiziramo, urejamo in dajemo v skupno rabo z drugimi iz poljubnega računalnika ali naprave.

Google Drive lahko preprostejše primerjamo z USB ključem. Samo s to razliko, da moramo USB ključ nositi s seboj, Drive-a pa ne. Drive je oblačna/spletna storitev. Na voljo imamo 15GB prostora brezplačno. Obstaja pa tudi možnost dokupa dodatnega prostora.

OPOMBA:

15 GB prostora je na voljo skupaj z Gmail pošto. Kar pomeni da imamo za vse Googlove storitve skupno na voljo 15Gb prostora. Če imamo poln poštni nabiralnik, ne moremo potem nič dodajati v Drive.

Dostop do Google Drive-a

Do Google Dirve-a lahko dostopamo na dva načina. Preko spletnega vmesnika (brskalnika – internetne strani) ter preko aplikacije Google Drive, ki si jo namestimo na računalnik.

Ogledali si bomo dostop preko spletnega vmesnika.

Do Google Drive dostopamo, če na spletnem iskalniku Google kliknemo na gumb Google Apps, ki se nahaja  na desni strani ekrana in izberemo Drive. Prikaže se nam okno za prijavo. Prijavimo se z našim Gmail računom.

drive

V kolikor pa smo že prijavljeni v našo Gmail pošto (jo prebiramo), pa preprosto kliknemo na povezavo Drive, ki se nahaja na gumbu Google Apps.

 

Uporaba storitve Google Drive

Kot smo že omenili je storitev Drive, skoraj taka kot USB ključek. Le da nam ga ni potrebno stalno imeti s seboj v žepu. Uporaba storitve je pa podobna mapi Moji Dokumenti, ki jo imamo v sistemu le da se tu imenuje mapa Moj Disk. Lahko ustvarjamo nove mape, kopiramo, brišemo, premikamo in preimenujemo datoteke, kot v Mojih dokumentih ali na USB ključku.

drive1

Drive se deli na levi in desni del strani.

Na levem delu se nahaja gumb za ustvarjanje (novih map, dokumentov, preglednic, itd), mapa Moj Disk, V skupni rabi z mano, z Zvezdico in ostale funkcije.

Na desnem delu se nahaja vsebina naše mape Moj Disk. Nad vsebino se  nahaja gumb za ustvarjanje nove mape in ostali gumbi. Če Drive-a še nismo uporabljali, je naša mapa Moj Disk prazna.

 

Ustvarjanje nove mape

Na levem delu kliknemo na rdeč gumb Novo ter izberemo Mapa.

mapa

Odpre se okno za vnos imena nove mape. Vpišemo ime in potrdimo s klikom na modri gumb Ustvari.

mapa1 

 

Prenos datotek v mapo

Na gumbu Novo se nahaja tudi ukaz za prenos datotek (map) v Drive.

Kliknemo nanj in izberemo Prenos datoteke v strežnik. Če želimo prenos celotne vsebine mape, izberemo Prenos mape v strežnik. Ker pa bomo naložili nekaj fotografij, ki jih bomo izbrali, bomo uporabili gumb Prenos datoteke v strežnik.

Odpre se nam okno za izbor datotek, ki jih nameravamo naložiti. Potrebno je poiskati in izbrati datoteke ter jih potrditi s klikom na gumb Odpri.

nalaganje

Spodaj se nam pojavi okno za nalaganje datotek, ki nam kaže prenos.

nalaganje1

Ko je nalaganje dokončano, nas o tem obvesti. Okno za nalaganje lahko zapremo s klikom na križec.

 

Ogled naloženih datotek

Naložene datoteke si lahko pogledamo. Pogledamo jih lahko tako, da na izbrano datoteko dvokliknemo.

Ob strani datoteke se nahajata puščici, s katerimi se premikamo po datotekah naprej in nazaj.

Če želimo zapustiti pregledovalnik slik, kliknemo na bel križec (Zapri), ki se nahaja v zgornjem desnem kotu.

 

Preimenovanje map in datotek

Mape in datoteke je možno tudi preimenovati. Oboje naredimo na enak način.

preimenuj

Na levem delu kliknemo na Moj disk in pridemo na »začetek«. Na desnem delu bomo opazili naše mape in datoteke.  Mapo izberemo tako, da jo dvokliknemo.

Pri imenu mape na vrhu se pojavi trikotnik, ki ga kliknemo in odpre se meni in izberemo možnost Preimenuj. Odpre se okno Preimenuj, vanj vnesemo novo ime mape in potrdimo s klikom na gumb V redu.

Mapa je preimenovana. Podoben postopek velja za preimenovanje datotek.

 

Brisanje map in datotek

Mape in datoteke je možno tudi brisati. Mapo najprej z dvoklikom izberemo. Pri imenu mape na vrhu se pojavi trikotnik, ki ga kliknemo in odpre se meni in izberemo možnost Odstrani.

odstrani

Odpre se okno, kjer lahko preberemo, da smo v smetnjak pospravili mapo, ki smo jo ogledovali. Nadaljujemo s klikom na Naprej. Mapa je izbrisana.

odstrani1

Podoben postopek velja tudi za brisanje datotek.

 

Obnavljanje elementov iz smetnjaka

Če smo se zmotili in po pomoti izbrisali kakšno mapo ali datoteko, jo seveda lahko obnovimo.

Na levem delu Drive-a izberemo Smetnjak.

Na desnem delu vidimo vse, kar smo pobrisali. Vse kar je potrebno narediti za obnovo izbrisanega je to, da označimo (kliknemo) kar želimo obnoviti in izberemo gumb Obnovi. S klikom na gumb Dokončno izbriši pa mapo ali datoteko dokončno izbrišemo.

 smetnjak

 

Prenos datotek na računalnik  

Nazaj na računalnik je možno prenesti celotno mapo (ali posamezne datoteke).

Kliknemo mapo (ali izberemo posamezne datoteke), ki jo želimo prenesti. Kliknemo na gumbu s tremi navpičnimi pikami na desni zraven imena mape in izberemo ukaz Prenesi. Pojavi se obvestilo, da poteka stiskanje datotek. V spodnjem levem kotu se prenos samodejno izvede.

prenos

Vse kar se prenaša iz brskalnika, se avtomatično shranjuje v mapo Prenosi (Downloads), ki se nahaja v računalniku. Vse kar je potrebno, je odpreti Računalnik (ali dokumente, knjižnice, slike) ter na levi strani kjer so Priljubljene, klikniti na Prenosi.

Prikažejo se nam vsi prenosi, med katerimi je tudi naša prenesena mapa. Poiščemo našo mapo in opazimo da je v stisnjenem zapisu .ZIP (ikona mape ima zadrgo in tudi spodaj levo nam piše, da je to Stisnjena mapa).

Ker moramo stisnjeno mapo »razpakirati« ali pravilno rečeno extrahirati, moramo na njej klikniti desni klik in izbrati možnost Razširi Sem. Nato datoteke lahko poljubno premikamo ali kopiramo.

prenos1