S tablico na internet

Kako se povežemo, ko sem pri prijatelju, v baru, v knjižnici, v centru mesta (javnem prostoru), pri družinskih sorodnikih, v hotelu …

Dandanes ima že večina barov, gostiln, restavracij in hotelov možnost dostopa do brezžičnega interneta. Po navadi to oglašujejo z nalepko ali napisom FREE WI-FI (brezplačni brezžični internetni dostop).

Vse funkcije naše tablice se nahajajo v aplikaciji Nastavitve (SETTINGS), kjer lahko spreminjamo in nastavljamo raznorazne parametre tablice.

Do aplikacije Nastavitve (Settings) najhitreje dostopamo če podrsamo po uri (zgoraj desno) navzdol in odpremo okno statusne vrstice ter tapnemo na gumb Nastavitve.

14_statusna-vrstica-okno

V kolikor tega gumba nimamo oziroma imamo nameščen starejši operacijski sistem Android, moramo dostopati do nastavitev preko gumba aplikacije:

10_gumb_aplikacije

Tapnemo gumb Aplikacije, ki se nahaja v spodnjem osrednjem delu.
Prikaže se nam zaslon z nameščenimi aplikacijami. Poiščemo ter tapnemo na gumb Nastavitve (Settings).

Zaslon z nameščenimi aplikacijami:

11_zaslon_aplikacije

Aplikacija nastavitve:

16_aplikacije-nastavitve

Odprejo se nam vse razpoložljive nastavitve tablice. Prva izmed teh nastavitev je povezava Wi-Fi (brezžično omrežje).

17_nastavitve-wi-fi

Preveriti moramo, če imamo vklopljen brezžični modul. V kolikor piše da je izklopljen, ga vklopimo tako, da podrsamo desno po gumbu Izklopljeno.

19_brezzicni-modul-izklopljen

Brezžični modul vklopljen.

18_brezzicni-modul-vklopljen

Na desni strani opazimo razpoložljiva omrežja okoli nas.

20_brezzicna-omrezja-na-voljo

Tapnemo na omrežje, na katerega se želimo povezati. V našem primeru bomo izbrali Isaucilnica. V kolikor je omrežje zaščiteno z geslom, ga moramo vtipkati. Na zaslonu se nam samodejno prikaže tipkovnica in utripalka že »čaka« na vpis.

Če se povežemo v baru, je ime brezžičnega omrežja najverjetneje enako imenu bara. Enako velja za hotele, restavracije, knjižnice, vendar so omrežja pogosto zaščitena z geslom. Tega dobimo tako, da vprašamo lastnika, ki nam ponuja brezžični dostop, po podatkih za prijavo v omrežje.

21_vpis-gesla

Geslo vpišemo in tapnemo na gumb Vzpostavi povezavo.

22_vpis-gesla-in-gumb-vzpostavi

Ko je povezava uspešna vzpostavljena, se nam le to izpiše.

23_vzpostavljena-povezava

Od tega trenutka naprej smo povezani na internet oziroma brezžično omrežje. Tablica si bo zapomnila geslo in naslednjič ko bomo vstopili v ta prostor (bar, hotel, restavracija, knjižnica, prijatelj, …) se bo tablica samodejno povezala na internet. V primeru, da je bilo geslo spremenjeno, bo potrebno postopek povezave ponoviti.

Tudi v statusni vrstici (zgoraj desno od uri) opazimo simbol za WiFi, ki je znak za povezano (črtice, ki kažejo moč signala).

Slika prikazuje povezano stanje na Wi-Fi (simbol, poleg simbola za stanje baterije).

25_statusna-vrstica-wif-povezan
Slika prikazuje nepovezano stanje na Wi-Fi.

24_statusna-vrstica-wifi-nepovezan