Nadaljevalne stopnje

Nadaljevalne stopnje so namenjene tistim, ki bi radi poglobili svoje splošno znanje uporabe računalnika. Vsak program traja po 60 šolskih ur (1 šolsko leto).

Nadaljevalna stopnja 1:

Osnovna opravila v operacijskem sistemu Windows 10 (iskanje in odpiranje map, odpiranje datotek v ustreznih programih, uporaba različnih načinov prikaza datotek in map v programu Raziskovalec).

Samostojno pisanje besedila z računalnikom in programom Word. Osnove oblikovanja besedil in priprava za tiskanje (predogled, nastavitve strani). Izdelava različnih obrazcev s pomočjo tabel, zahtevnejše oblikovanje besedila, izdelava in tiskanje nalepk (za video kasete, diskete, steklenice, kozarce…).

Uporaba interneta za iskanje raznovrstnih informacij, uporaba iskalnikov, organizacija spletnega brskalnika za lažje delo, glasba in video na internetu (razne radijske postaje in RTV Slo), zahtevnejša iskanja…

Komuniciranje s pomočjo elektronske pošte – Gmail (registracija pri Googlu, uporaba pošte, pošiljanje in prejemanje poštnih sporočil, organizacija sporočil v Googlovem poštnem predalu, Googlovi klepeti).

Registracija v različne spletne portale z Googlovim računom (npr. Youtube), sodelovanje v forumih in uporaba e-storitev (e-uprava, izpolnjevanje elektronskih obrazcev…).

 

Nadaljevalna stopnja 2:

Organizacija map na trdem disku računalnika s pomočjo programa Raziskovalec. Premikanje in kopiranje datotek iz mape v mapo, različni pogledi na mape in datoteke v programu Raziskovalec, različni načini razvrščanja map in datotek.

Kratka osvežitev dela z besedili: oblikovanje besedil in priprava za tiskanje (predogled, nastavitve strani). Izdelava različnih obrazcev s pomočjo tabel, zahtevnejše oblikovanje besedila, izdelava in tiskanje nalepk (za video kasete, steklenice, kozarce…).

Izdelava računalniške preglednice s programom Excel: vnos in popravljanje podatkov v preglednici, spreminjanje oblike, izdelava formul, priprava različnih izračunov, izpis preglednice na papir. Praktični primeri uporabe domače računalniške preglednice.

Kratka osvežitev interneta in elektronske pošte iz Nadaljevalne stopnje 1, elektronsko bančništvo, kupovanje preko interneta (vstopnice za prireditve, računalniška oprema, letalske karte, rezervacija sobe…). Uporaba programa za video konferenco – Skype (prijava, organizacija stikov, vpisovanje naslovov in pogovarjanje s sošolci).

Kaj je to blog? Kako in kje si odprem svoj blog? Pisanje bloga in branje blogov na različnih naslovih.

Uporaba programa Google zemlja (ogledovanje različnih geografskih področij, izdelava potopisa s slikami, ki jih pripnemo na karto, pošiljanje opisane poti po elektronski pošti).

Pri odločitvi za program vam bo vsekakor pomagal pogovor z mentorjem, ki vam bo podrobno predstavil vsebino in zahtevan nivo znanja za posamezno stopnjo. Če se vključujete med šolskim letom, vam nudimo en brezplačen poskusni obisk predavanja v izbrani skupini, da boste videli, če je izbrani program primeren.