Picasa – dodajanje oznak fotografijam

Kadar imamo v programu Picasa v  eni mapi fotografiranih več dogodkov, lahko nastalo situacijo rešimo na vsaj dva načina.

Delitev mape

V prvem primeru lahko razdelimo fotografije v mapi na dva ali več delov. To naredimo preprosto tako, da fotografije, ki jih želimo prestaviti v drugo mapo najprej označimo, nato pa na eni od označenih fotografij kliknemo z desnim gumbom miške. Prikaže se meni, v katerem izberemo ukaz Premakni v novo mapo…

image description

Odpre se okno lastnosti mape, v katerem moramo v polje Ime vpisati, kako se bo naša nova mapa imenovala.

image description

Po kliku na gumb V redu se bo mapa ustvarila, izbrane fotografije pa se bodo prikazale v njej. Seveda se bo isti popravek (mapa) v ozadju izvedel tudi na trdem disku, kar lahko kasneje preverimo v programu Raziskovalec.

Dodajanje oznak fotografijam

V drugem primeru lahko fotografijam dodamo preprosto oznako. Najprej označimo fotografije, ki smo jih posneli na prvem dogodku (na primer ogled ene zanimivosti). Ko so fotografije označene, s klikom na gumb Pokaži/skrij podokno z oznakami prikažemo podokno z oznakami. Gumb se nahaja v desnem spodnjem delu okna, podokno samo pa se prikaže na desni strani ob fotografijah.

image description

Na vrhu podokna z oznakami v polje Vnesite oznako, če želite dodati: vnesemo ime oznake. Oznako potrdimo z gumbom Dodaj oznako trenutno izbranim elementom, ki se nahaja na desni strani.

image description

Oznaka se prikaže v seznamu. Številka v oklepaju pri imenu oznake pove, koliko fotografij je označenih s to oznako.

image description

Tako lahko v mapi izbiramo fotografije in jim dodajamo oznake.

Prednost dodajanja oznak fotografijam pa je v tem, da lahko kasneje z iskalnikom na vrhu programa Picasa iščemo fotografije po oznakah, ki smo jih fotografijam dodali.

image description

Ko napišemo ime oznake v iskalnik, dobimo prikazane vse fotografije, ki so bile označene s to oznako.