Picasa – shranjevanje fotografij

Omenili smo že, da program Picasa 3.9 vse spremembe, ki jih na fotografijah naredimo, shranjuje ločeno od originalnih fotografij na trdem disku. Tako originali vedno ostanejo nedotaknjeni, mi pa lahko, kadar želimo, ponovno popravljamo fotografijo od začetka. Res pa je, da kadar pošljemo fotografije po elektronski pošti, jih pošljemo v spletno galerijo, jih tiskamo, izdelujemo film ali kolaž, vedno pošljemo popravljene.

V primeru, da bi želeli imeti popravljene fotografije na trdem disku kot datoteke, lahko uporabimo funkcijo izvoza fotografij. Druga možnost pa je, da enostavno kliknemo na gumb Shrani urejene fotografije na disk, ki se nahaja med hitrimi gumbi na levi zgornji strani vsake mape oziroma albuma.

gumb-shrani

S klikom na gumb Shrani urejene fotografije na disk program Picasa 3.9 najprej odpre okno Shrani, kjer nas opozori na shranjevanje in obvesti, da bodo narejene varnostne kopije fotografij.

image description

Ko kliknemo na gumb Shrani, program v mapi na trdem disku ustvari novo podmapo, v katero shrani originale. Mapa z originali je navadno skritega tipa, kar pomeni, da je ne bomo niti videli. Slednje pa niti ni potrebno, saj če bomo želeli katero izmed fotografij popraviti ali spremeniti bomo samo razveljavili prej narejene popravke in Picasa bo sama znala pridobiti nazaj originalno sliko iz skrite mape.

image description

Vidljivost teh map se da nastaviti v oknu Raziskovalec, vendar bodo mape skritega tipa vedno izgledale prosojno. V osnovni mapi program shrani popravljene fotografije.

V primeru, da želimo prikazati skrito mapo, se postavimo v mapo s fotografijami in v levem zgornjem kotu okna izberemo ukaz Organiziraj. V meniju, ki se odpre, izberemo ukaz Možnosti mape in iskanja. V oknu na vrhu odpremo zavihek Pogled.

image description

Z drsnikom na desni strani okenca se premaknemo v spodnji del prikazanega seznama, kjer v rubriki Skrite datoteke in mape izberemo možnost Pokaži skrite datoteke, mape in pogone.

image description

Zaključimo s klikom na gumb V redu.

Kot smo napisali že prej, bodo skrite datoteke in mape prikazane prosojno. Skrijemo jih po enakem postopku, le da v seznamu v okencu izberemo možnost Ne pokaži skritih datotek, map ali pogonov.