Računalniška preglednica – enostavne tabele

V vsakodnevnem življenju večkrat kaj preračunavamo, spremljamo določene stroške, ugotavljamo, kaj se nam bolj splača… in vsakič znova iste račune vpisujemo v kalkulator. Zakaj si ne bi izračunov poenostavili? Ko boste enkrat spoznali, kaj zmorejo računalniške preglednice, boste kaj hitro pozabili na klasični način preračunavanja podatkov. Izračunavanje domačih stroškov in nakupov lahko postane zabavno in zanimivo.

Na tečaju Računalniška preglednica – 1. del spoznamo računalniški program Microsoft Excel, ki lahko postane priljubljen pripomoček za preračunavanje. Ko vanj enkrat vnesete vse ustrezne podatke in izračune, vam ob spremembi vrednosti Excel kar sam ažurira vaše rezultate.

Najprej bomo na kratko ponovili, kako pripravimo računalnik za delo ter kako delamo z okni in odpiramo programe. Nato se bomo kaj hitro posvetili računalniškim preglednicam. Spoznali bomo program Microsoft Excel in v preglednico vnesli podatke ter vrednosti za preračun stroškov piknika. Na tem primeru se bomo naučili, kako z vnesenimi vrednostmi pravilno računate in kako se izračuni spremenijo, če spremenimo začetne vrednosti. Spoznali bomo, kako si lahko s funkcijami pomagamo do hitrejših in učinkovitejših izračunov.

Preglednico bomo nato oblikovali. Naučili se bomo zapisovati vrednosti v poljubni valuti in s poljubnim številom decimalnih mest. Našo preglednico bomo še nekoliko olepšali z različnimi barvami in obrobami ter izdelek popestrili tako, da bomo vanj vstavili sliko. Naučili se bomo oblikovati naslove in združevati več celic v eno samo tako, da lahko naslov poravnamo na sredino nad našimi podatki.

Ko bomo izdelali in oblikovali preglednico, si jo bomo ogledali v predogledu tiskanja. Preglednico se bomo naučili ustrezno pripraviti za izpis na papir in sicer tako, da se bo natisnila na sredino lista ali pa na poljubno mesto, kamor želimo. K preglednici bomo dodali glavo in nogo, tako da bo izpis na papirju še bolj privlačen.

Zaželeno predznanje:

Za tečaj Računalniška preglednica – 1. del je zaželeno, da že poznate delo z miško in tipkovnico ter da znate odpirati in zapirati okna programov. V nasprotnem primeru priporočamo, da najprej obiščete tečaj Moje prvo srečanje z računalnikom, kjer boste pridobili vse potrebno predznanje za ta tečaj.

Izobraževalna vsebina:

9 šolskih ur predavanj, vaje na praktičnih primerih, učno gradivo s slikami in praktičnimi primeri z rešitvami, tako da boste lahko z njegovo pomočjo kadarkoli zlahka obnovili pridobljeno znanje.