Urbano vrtičkarstvo – program za ljubitelje vrtov

Vrtičkarstvo in samooskrba sta dve temi, o katerih zadnje čase veliko slišimo. Marsikdo med vami že obdeluje svoj vrt, nekateri si ga želite, pa ne veste, kako začeti. Za vse je bistveno to, da ste odprti za nova znanja: tudi na področju pridelave zelenjave se postopki spreminjajo, veliko je novih dognanj, ki nam lahko pridejo prav in ki nam delo poenostavijo in pripomorejo k večjemu pridelku. Na tečaju se bomo posvetili tako klasičnim načinom pridelovanja zelenjave na zelenjavnem vrtu, kot tudi novim načinom in tehnikam vzgoje na balkonih in terasah. Seznanili se bomo tudi z osnovami permakulture.

V zimskem času bo tečaj potekal v učilnici, kjer se bomo spoznali s posameznimi vrstami zelenjave. V začetku novega leta se bomo lotili pridelave sadik. Spomladi bomo pripravili šolski vrt za novo sezono. Spoznali se bomo s pridelavo v visokih gredah.

V pomladanskem delu bomo obdelovali šolski vrtiček, se spoznali s problemi in težavami pri vzgoji domače zelenjave (bolezni, škodljivci), izdelovali domače pripravke za gnojenje in zaščito rastlin ter posadili zeliščni vrt. Naučili se bomo skrbeti za kompostni kup. Praktično delo na vrtu bomo popestrili z novimi recepti za zanimive zelenjavne jedi.

Zanemarili ne bomo niti okrasnega vrta. Spoznali boste nekaj trajnic, s katerimi lahko popestrite tako sončni kot tudi senčni vrt. Naučili se boste obrezovanja okrasnega grmičevja in spoznali pravila vzdrževanja trate.

Tečaj bo potekal v učilnici in na terenu na šolskem vrtu. Obiskali bomo tudi Botanični vrt.