Urbani vrtičkarji

Program je namenjen vsem, ki jih veseli delo na vrtu, pa naj bo to majhen balkonski vrt ali večja gredica za hišo. Posvetili se bomo tako klasičnim načinom pridelovanja zelenjave na zelenjavnem vrtu, kot tudi novim načinom in tehnikam vzgoje na balkonih in terasah. Seznanili se bomo tudi z osnovami permakulture.

V zimskem času se bomo spoznali s posameznimi vrstami zelenjave. V začetku novega leta se bomo lotili pridelave sadik. Spomladi bomo pripravili šolski vrt za novo sezono. Spoznali se bomo s pridelavo v visokih gredah.

V pomladanskem delu bomo obdelovali šolski vrtiček, se spoznali s problemi in težavami pri vzgoji domače zelenjave (bolezni, škodljivci), izdelovali domače pripravke za gnojenje in zaščito rastlin ter posadili zeliščni vrt. Naučili se bomo skrbeti za kompostni kup. Praktično delo na vrtu bomo popestrili z novimi recepti za zanimive zelenjavne jedi.

Zanemarili ne bomo niti okrasnega vrta. Spoznali boste nekaj trajnic, s katerimi lahko popestrite tako sončni kot tudi senčni vrt. Naučili se boste obrezovanja okrasnega grmičevja in spoznali pravila vzdrževanja trate. Obiskali bomo tudi Botanični vrt.